به گزارش سافت گذر، 10 سال پیش همچون دیروز، محبوبترین سیستم عامل دنیا معرفی و اولین گوشی اندرویدی یعنی T-Mobile G1 عرضه شد. این گوشی که توسط HTC ساخته شده بود، یک کیبورد کشویی QWERTY داشت و در آن توپک ماوس به کار رفته بود. در آن زمان شرکت T-Mobile مانند امروز، یک اپراتور قدرتمند به حساب نمیآمد ولی با این وجود، گوشی T-Mobile G1 یا HTC Dream بهترین محصول برای آزمایش سیستم عامل اندروید بود.
اولین نسخه اندروید (1.1) امکانات مهمی از جمله پخش کننده ویدیو و کیبورد QWERTY نداشت ولی با عرضه ورژن 1.5، خلأ نبود کیبورد از بین رفت و وجود مارکت اندروید نیز سبب شد تا برخی اپلیکیشنهایی که جای خالی آنها در گوشی احساس میشد، وارد دستگاههای اندرویدی شوند. اما مهمترین چیزی که اندروید ارائه کرد، شخصیسازی تنظیمات بود یعنی همان نکتهای که در آیفون 3G اپل مشاهده نمیشد.
نکته جالب اینکه اندروید بلافاصله پس از معرفی، در صدر جدول محبوبترین سیستم عامل دنیا قرار نگرفت ولی پس از رونمایی از گوشی DROID شرکت موتورولا توسط اپراتور Verizon در تاریخ 5 اکتبر 2009، شرایط کمی به نفع گوگل تغییر کرد و باعث به چالش کشیده شدن آیفون شد.
موتورولا و Verizon با همکاری یکدیگر کمپین DROID Does ad را راهاندازی کردند و برای رقابت با آیفونها وارد عمل شدند. در این کمپین، قرار بود هر کاری که ما انجام نمیدهیم، توسط DROID انجام شود.
اندروید 2.2 که با نام Froyo معرفی شد، از نرمافزار Adobe Flash نیز پشتیبانی کرد. گوگل امیدوار بود که این ویژگی سبب متمایز شدن گوشیهای اندرویدی از آیفونها شود ولی شرایط به خوبی پیش نرفت زیرا Adobe به یک فاجعه برای کاربران اندرویدی تبدیل گردید. این برنامه به خاطر اتکای زیادی که به منابع خود داشت، باعث کاهش محسوس سرعت گوشیهای اندرویدی میشد.
پس از موفقیت عرضه گوشی DROID، اینبار خودِ گوگل وارد عمل شد و گوشی نکسوس وان را معرفی کرد. این گوشی نه تنها سختافزار قدرتمندتری برای یک دستگاه اندرویدی داشت، بلکه از برنامه نکسوس گوگل نیز پشتیبانی میکرد.
دستگاههای نکسوس اولین محصولاتی بودند که اندروید خام داشتند و این یعنی میتوانستیم آنها را بروزرسانی نماییم. همین نکته به یک نقطه قوت تبدیل و باعث شد تولیدکنندگان مختلفی از اندروید استفاده کرده و بر روی آن آزمایشهای مختلفی انجام دهند. این رویه همچنان در دنیای امروز تکنولوژی نیز به چشم میخورد و به همین دلیل است که کمتر از 1 درصد گوشیهای اندرویدی از آخرین نسخه این سیستم عامل بهره میبرند.
گوگل در سال 2015 با معرفی نکسوس 6 پی و نکسوس 5 ایکس، این محصولات را به خط پایان رساند و دستگاههای پیکسل خود را جایگزین کرد.
بر خلاف تنها آیفون قدرتمند که در آن صفحه نمایش 3.5 اینچی داشت، تولیدکنندگان گوشیهای اندرویدی در تلاش بودند تا بتوانند از نظر سختافزاری محصولاتشان را ارتقا دهند بنابراین گوشیهایی همچون DROID X از یک صفحه نمایش 4.3 اینچی بهره برد.
در سهماهه سوم سال 2010، اندروید با سهم 25.5 درصدی، به دومین سیستم عامل محبوب دنیا تبدیل شد. در آن بازه زمانی، 36.6 درصد دنیای سیستم عاملها در دستان سیمبین بود. ضمن اینکه iOS اپل نیز با 16.7 درصد کاربر، رده سوم را در اختیار داشت. یک سال پیش از این اتفاقات، سیمبین با حضور در 44.6 درصد دستگاهها، اولین جایگاه را در اختیار داشت و سپس بلکبری با 20.7 درصد دوم و اندروید با 3.5 درصد سوم بودند.
در سهماهه بعدی، اندروید به محبوبترین سیستم عامل دنیا تبدیل شد و تقریباً میتوانستیم آن را در هر گوشی موجود در دنیا ببینیم. پس از این اتفاق، سیمبین به رده دوم تنزل پیدا کرد و iOS سوم شد و به ترتیب 30.6 و 16 درصد از قسمت سیستم عامل گوشیها را از آن خود کردند. در این بین، شرکتهایی مانند HTC با عرضه EVO 3D همچنان بازار گوشیهای اندرویدی را تجربه کردند و سپس سامسونگ با خط تولید گلکسی اس خود و مدل اس 2 وارد بازار شد. در گام بعد، موتورولا به اولین کمپانی تبدیل گردید که از سنسور اسکنر اثر انگشت استفاده میکند و آن را در گوشی Atrix 4G به کار میبرد.
در سال 2011، گوگل اندروید 3.1 را برای تبلتها و اندروید 4.0 را برای گوشیها عرضه کرد. تبلت XOOM موتورولا به اولین دستگاهی تبدیل شد که از اندروید 3.1 بهره میبرد و در آن دو پنل برای ایمیل و مخاطبان به چشم میخورد.
پس از مدتی، گوگل به دلیل اینکه مدعی شده بود نباید همزمان دو سیستم عامل برای گوشیها و تبلتها وجود داشته باشد، اندروید 3.1 را به آخر عمر خود رساند.
یک سال که گذشت، اندروید قدرتمندتر شد و سپس به ترتیب اندرویدهای 4 و 5 و 6 و 7 و در نهایت 8 عرضه شدند. هماکنون نیز نسخه 9 اندروید با نام پای (Pie) به عنوان جدیدترین ورژن این سیستم عامل در دسترس
گوشیهایی است که از آن پشتیبانی میکنند.
امروزه، اندروید دنیای گوشیهای هوشمند را در اختیار خود دارد و بر اساس آمار موجود، در نیمه دوم سال 2018، بیش از 88 درصد گوشیهای فروخته شده در سرتاسر دنیا دارای سیستم عامل اندروید بودهاند. این در حالی است که iOS با سهم 11.9 درصدی، با اختلاف زیاد در رده دوم قرار گرفته است.
10 سال پیش اندروید معرفی و عرضه شد ولی کسی فکرش را هم نمیکرد که این پلتفرم روزی دنیای تلفنهای همراه را در اختیار خود بگیرد.
منبع: phonearena.com